Autor Správa

<  Prvá pomoc  ~  časopis Pamät národa

PoslaťNapísal: Ned Jún 20, 2010 11:04 11
Obrázok užívateľaRegistrovaný: Sob Jún 06, 2009 4:06 04Príspevky: 245Bydlisko: Československo
Ahoj,

odebíráte někdo časopis Pamät národa? Zajímalo by mne aktuelní číslo, resp. jeden článek od pána Lacka.

díky

PoslaťNapísal: Uto Jún 22, 2010 12:51 12
Obrázok užívateľaObčianske združenieObčianske združenieRegistrovaný: Štv Dec 27, 2007 5:44 05Príspevky: 1012Bydlisko: TT & BA
mbbb1 píše:
Ahoj,

odebíráte někdo časopis Pamät národa? Zajímalo by mne aktuelní číslo, resp. jeden článek od pána Lacka.

díky

Kupujem každé číslo. Čo potrebuješ?

Proletári všetkých krajín, po.ebte sa!
Offline Profil
PoslaťNapísal: Uto Jún 22, 2010 8:22 08
Obrázok užívateľaRegistrovaný: Sob Jún 06, 2009 4:06 04Príspevky: 245Bydlisko: Československo
boris píše:

v novém čísle, ketré má nyní teĎ někdy vyjít, bude článek pana Lacka s thematikou finanční stráže. Ten mě interessuje.

předem díky

Jarda

PoslaťNapísal: Uto Jún 22, 2010 11:06 11
Obrázok užívateľaRegistrovaný: Pia Jan 04, 2008 4:24 04Príspevky: 163Bydlisko: Šaľa
mbbb1 píše:
boris píše:

v novém čísle, ketré má nyní teĎ někdy vyjít, bude článek pana Lacka s thematikou finanční stráže. Ten mě interessuje.

předem díky

Jarda

vychadza aj v elektronickej podobe..s casovym odstupom.Pokial ti to neponahla tak si na to mozes pockat.

Offline Profil E-mail
PoslaťNapísal: Sob Jún 26, 2010 9:53 09
tak ten článek páně Lacka už mám, jde o toto: "Strážil som hranice nášho slovenského štátu" (v časopsie je slovenský štát psán s malým "s", což nechápu).

Jest to velmi zajímavý článek, je tam v těch vzpomínkách sice několik chyb a je vidět, že ten pamětník neměl představu o historii sboru a že byl řadovým financem bez většího rozhledu. Ale jako vzpomínky je to velmi zajímavé! Je škoda, že v článku nejsou uvedeny jeho osudy po roce 1945. To je myslím velká škoda!

Celkově jde o zajímavý a přínosný článek a je na škodu, že podobných článků již mnoho nebude.

PoslaťNapísal: Ned Jún 27, 2010 9:18 09
Obrázok užívateľaObčianske združenieObčianske združenieRegistrovaný: Štv Dec 27, 2007 5:44 05Príspevky: 1012Bydlisko: TT & BA
mbbb1 píše:
v časopsie je slovenský štát psán s malým "s", což nechápu

Gramaticky je to správne. Aj súčasná ČR je český štát.

Offline Profil
PoslaťNapísal: Ned Jún 27, 2010 2:52 02
boris píše:
mbbb1 píše:

to si nejsem jist, já ale měl a mám co se týče pravopisu se psaním velkých a malých písmen problémy. Nikde sem tomu řádně neporozuměl. Já bych napsal Český stát, nebo též Slovenský stát.
Ovšem jest možno, že obojí jest povoleno. Neb jak koukám do pravidel českého pravopisu, může se psát např. Říše velkomoravská i říše velkomoravská.
Ovšem mě přijde napsat slovenský štát proti srsti. To je jako, když někdo píše např. renezance, prezident apod...

PoslaťNapísal: Ned Jún 27, 2010 8:39 08
mbbb1 píše:
boris píše:
mbbb1 píše:

to si nejsem jist, já ale měl a mám co se týče pravopisu se psaním velkých a malých písmen problémy. Nikde sem tomu řádně neporozuměl. Já bych napsal Český stát, nebo též Slovenský stát.
Ovšem jest možno, že obojí jest povoleno. Neb jak koukám do pravidel českého pravopisu, může se psát např. Říše velkomoravská i říše velkomoravská.
Ovšem mě přijde napsat slovenský štát proti srsti. To je jako, když někdo píše např. renezance, prezident apod...

Najsprávnejšie by asi bolo uvádzať Slovenská republika - podľa ústavy z júla 1939.

Offline Profil
PoslaťNapísal: Ned Jún 27, 2010 8:42 08
Slovenská republika jest název oficielní, Slovenský stát název zažitý, obojí jest prostě možno.

Mně prostě název slovenský štát, s malým "s", jest proti srsti i rozumu.

Ale to jsme se již mnoho odchýlili od thematu. Proto zpět - doporučuji PT obecenstvu ku přečtení výše uvedený článek :wink:

Všetky časy sú v GMT + 1 hodina [ letný čas ]
Stránka 1 z 1
Príspevkov: 9
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť
Hľadať:
Vytvoriť novú tému  Odpovedať na tému