| Autor |
Správa |
|
|
boris
|
Napísal: Pon Júl 26, 2010 7:54 07 |
|
|
Občianske združenie Registrovaný: Štv Dec 27, 2007 5:44 05Príspevky: 1012Bydlisko: TT & BA |
Viete, či sa niekto zaujíma o Slovákov v Španielskej občianskej vojne 1936 - 1939?
_________________ Sic semper tyrannis!
Proletári všetkých krajín, po.ebte sa! |
|
|
|
|
|
skorzeny
|
Napísal: Uto Júl 27, 2010 11:12 11 |
|
|
Občianske združenie Registrovaný: Str Dec 26, 2007 1:00 01Príspevky: 243Bydlisko: PE |
boris píše: Viete, či sa niekto zaujíma o Slovákov v Španielskej občianskej vojne 1936 - 1939? Nazdar. Mňa by to celkom zaujímalo. Niečo bolo spomenuté v spomienkach J. A. Mikuša, vyšli myslím v 1998 v Matici Slovenskej. Odporúčam Ti ešte knihu od Romana Cíleka : Krvavá předehra A knihu od Antonyho Beevora : Španělská občanská válka.
_________________ Mit Deutschem Gruß |
|
|
|
|
|
vid
|
Napísal: Str Júl 28, 2010 1:55 01 |
|
|
| Registrovaný: Pon Mar 17, 2008 7:33 07Príspevky: 245Bydlisko: Myjava |
Ak si to nahodou necital, Karel Bartosek v knihe Sprava o putovani komunistickymi archivy spomina nieco malo o cinnosti Artura Londona ako agenta Kominterny a vysokeho komunistickeho papalasa medzi interbrigadistami. Ale nieje toho vela.
|
|
|
|
|
Horatio
|
Napísal: Pon Aug 30, 2010 10:49 10 |
|
|
Registrovaný: Pia Jan 04, 2008 4:24 04Príspevky: 163Bydlisko: Šaľa |
ja neviem nic ani o cechoch v spanielskej obcianskej vojne.Sem tam sa objavia nejake dekrety, vyznamenania po tychto bojovnikov ale na slovaka som este nenarazil..
|
|
|
|
|
boris
|
Napísal: Pon Aug 30, 2010 11:13 11 |
|
|
Občianske združenie Registrovaný: Štv Dec 27, 2007 5:44 05Príspevky: 1012Bydlisko: TT & BA |
Publikácií na túto tému vyšlo viac (neskôr môžem vložiť zoznam tých, ktoré sa mi podarilo zohnať), najmä v 50. rokoch, ale mňa skôr zaujíma, či sa tomu niekto aktívne venuje. Najznámejšími Slovákmi v interbrigádach sú určite Jožko Májek, Laco Holdoš, Jano Mrkva... Ich počet odhadujem na 250-280.
_________________ Sic semper tyrannis!
Proletári všetkých krajín, po.ebte sa! |
|
|
|
|
|
vid
|
Napísal: Pon Aug 30, 2010 1:43 01 |
|
|
Ten zoznam publikacii urcite daj.
|
|
|
|
|
vid
|
Napísal: Pon Aug 30, 2010 1:58 01 |
|
|
Horatio píše: ja neviem nic ani o cechoch v spanielskej obcianskej vojne.Sem tam sa objavia nejake dekrety, vyznamenania po tychto bojovnikov ale na slovaka som este nenarazil.. Dost sa to pretriasa popri stalinskych procesoch z 50-tych rokov. Interbrigadisti boli jednou zo "skupin" (dokonca prvou) ktoru Stalin dal likvidovat. Potom samozrejme bolo treba co najviac prekrutit ich minulost a nasledne zase pocas rehabilitacii napravat az idealizovat. Ja som sa teda s tym stretol hlavne v tejto suvislosti, ked neratam Londonovu knihu Spanelsko-Spanelsko. Samozrejme v taktomto kontexte to je vzdy len velmi fragmentovite a subjektivne. Citácia: Publikácií na túto tému vyšlo viac (neskôr môžem vložiť zoznam tých, ktoré sa mi podarilo zohnať), najmä v 50. rokoch, ale mňa skôr zaujíma, či sa tomu niekto aktívne venuje. Najznámejšími Slovákmi v interbrigádach sú určite Jožko Májek, Laco Holdoš, Jano Mrkva... Ich počet odhadujem na 250-280. Este som si spomenul ze som niekde cital ze ktorysi z nich, tusim Holdos, o tom niekedy v 60tych rokoch cosi publikoval v nejakom casopise. Chcel to komplexne spracovat ale uz nestihol pred bratskou pomocou. Ak tento zdroj nemas boris, mozem to skusit dohladat presne, tusim to bolo spomenute v tej Bartoskovej knihe. A urcite by som si dobre preveril Bartoskovu publikacnu cinnost, kazdopadne sa s tymi ludmi osobne poznal a vedel o ich cinnosti velmi vela. Osobne by som bol dost prekvapeny keby sa dnes niekto vyslovene tomuto venoval, kedze to bol pokial viem trochu okrajovy fenomen "komunistickeho internacionalizmu".
|
|
|
|
|
|
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť