Autor Správa

<  Československo do roku 1948  ~  Slováci v Španielskej občianskej vojne 1936 - 1939

PoslaťNapísal: Pon Júl 26, 2010 7:54 07
Obrázok užívateľaObčianske združenieObčianske združenieRegistrovaný: Štv Dec 27, 2007 5:44 05Príspevky: 1012Bydlisko: TT & BA
Viete, či sa niekto zaujíma o Slovákov v Španielskej občianskej vojne 1936 - 1939?

Proletári všetkých krajín, po.ebte sa!
Offline Profil
PoslaťNapísal: Uto Júl 27, 2010 11:12 11
Obrázok užívateľaObčianske združenieObčianske združenieRegistrovaný: Str Dec 26, 2007 1:00 01Príspevky: 243Bydlisko: PE
boris píše:
Viete, či sa niekto zaujíma o Slovákov v Španielskej občianskej vojne 1936 - 1939?

Nazdar. Mňa by to celkom zaujímalo. Niečo bolo spomenuté v spomienkach J. A. Mikuša, vyšli myslím v 1998 v Matici Slovenskej. Odporúčam Ti ešte knihu od Romana Cíleka : Krvavá předehra A knihu od Antonyho Beevora : Španělská občanská válka.

PoslaťNapísal: Str Júl 28, 2010 1:55 01
Registrovaný: Pon Mar 17, 2008 7:33 07Príspevky: 245Bydlisko: Myjava
Ak si to nahodou necital, Karel Bartosek v knihe Sprava o putovani komunistickymi archivy spomina nieco malo o cinnosti Artura Londona ako agenta Kominterny a vysokeho komunistickeho papalasa medzi interbrigadistami. Ale nieje toho vela.

Offline Profil
PoslaťNapísal: Pon Aug 30, 2010 10:49 10
Obrázok užívateľaRegistrovaný: Pia Jan 04, 2008 4:24 04Príspevky: 163Bydlisko: Šaľa
ja neviem nic ani o cechoch v spanielskej obcianskej vojne.Sem tam sa objavia nejake dekrety, vyznamenania po tychto bojovnikov ale na slovaka som este nenarazil..

Offline Profil E-mail
PoslaťNapísal: Pon Aug 30, 2010 11:13 11
Obrázok užívateľaObčianske združenieObčianske združenieRegistrovaný: Štv Dec 27, 2007 5:44 05Príspevky: 1012Bydlisko: TT & BA
Publikácií na túto tému vyšlo viac (neskôr môžem vložiť zoznam tých, ktoré sa mi podarilo zohnať), najmä v 50. rokoch, ale mňa skôr zaujíma, či sa tomu niekto aktívne venuje. Najznámejšími Slovákmi v interbrigádach sú určite Jožko Májek, Laco Holdoš, Jano Mrkva... Ich počet odhadujem na 250-280.

Proletári všetkých krajín, po.ebte sa!
Offline Profil
PoslaťNapísal: Pon Aug 30, 2010 1:43 01
Ten zoznam publikacii urcite daj.

Offline Profil
PoslaťNapísal: Pon Aug 30, 2010 1:58 01
Horatio píše:
ja neviem nic ani o cechoch v spanielskej obcianskej vojne.Sem tam sa objavia nejake dekrety, vyznamenania po tychto bojovnikov ale na slovaka som este nenarazil..

Dost sa to pretriasa popri stalinskych procesoch z 50-tych rokov. Interbrigadisti boli jednou zo "skupin" (dokonca prvou) ktoru Stalin dal likvidovat. Potom samozrejme bolo treba co najviac prekrutit ich minulost a nasledne zase pocas rehabilitacii napravat az idealizovat. Ja som sa teda s tym stretol hlavne v tejto suvislosti, ked neratam Londonovu knihu Spanelsko-Spanelsko. Samozrejme v taktomto kontexte to je vzdy len velmi fragmentovite a subjektivne.

Citácia:
Publikácií na túto tému vyšlo viac (neskôr môžem vložiť zoznam tých, ktoré sa mi podarilo zohnať), najmä v 50. rokoch, ale mňa skôr zaujíma, či sa tomu niekto aktívne venuje. Najznámejšími Slovákmi v interbrigádach sú určite Jožko Májek, Laco Holdoš, Jano Mrkva... Ich počet odhadujem na 250-280.

Este som si spomenul ze som niekde cital ze ktorysi z nich, tusim Holdos, o tom niekedy v 60tych rokoch cosi publikoval v nejakom casopise. Chcel to komplexne spracovat ale uz nestihol pred bratskou pomocou. Ak tento zdroj nemas boris, mozem to skusit dohladat presne, tusim to bolo spomenute v tej Bartoskovej knihe. A urcite by som si dobre preveril Bartoskovu publikacnu cinnost, kazdopadne sa s tymi ludmi osobne poznal a vedel o ich cinnosti velmi vela.

Osobne by som bol dost prekvapeny keby sa dnes niekto vyslovene tomuto venoval, kedze to bol pokial viem trochu okrajovy fenomen "komunistickeho internacionalizmu".

Offline Profil

Všetky časy sú v GMT + 1 hodina [ letný čas ]
Stránka 1 z 1
Príspevkov: 7
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť
Hľadať:
Vytvoriť novú tému  Odpovedať na tému