Autor Správa

<  Slovenská republika 1939-1945  ~  Cestna straz prezidenta Tisa

PoslaťNapísal: Pia Jan 08, 2010 10:30 10
Obrázok užívateľaObčianske združenieObčianske združenieRegistrovaný: Štv Dec 27, 2007 5:44 05Príspevky: 1016Bydlisko: TT & BA
messer píše:
mbbb1 píše:
no, ale proč k nim přešel? Z jakého důvodu se takto rozhodl?

to neviem.To mi uz nepovie,ale mozes len hadat.Vpyv spolubojovnikov,ticha agitacia sudruhov z ruska? Nebol jediny,na temu uteku nechcel hovorit,ktovie preco?Ale ze bol v cestnej strazi,to s hrdostou vzdy hovorieval.Preto som aj temu zalozil,aby som si niejake veci vyjasnil a u ludi,co su na fore overil fakty.

Vieš aspoň, kedy a kde dezertoval?

Proletári všetkých krajín, po.ebte sa!
Offline Profil
PoslaťNapísal: Pia Jan 08, 2010 5:32 05
Obrázok užívateľaRegistrovaný: Ned Jan 03, 2010 2:07 02Príspevky: 6
Citácia:

To mi nepovedal,ale viem ze,min od jesene 1944 uz bol zaradeny a vojnu dosluzil ako tankista,v 1 cs.tankovom zbore.Cize ak zohladnim vycvik,zajatie,utrzkovite spomienky z mojho laickeho odhadu tipujem koniec roka 1943,zaciatok 1944.

PoslaťNapísal: Ned Jan 10, 2010 3:01 03
Registrovaný: Pon Júl 07, 2008 12:20 12Príspevky: 118Bydlisko: KE, ZA
messer píše:
Citácia:

To mi nepovedal,ale viem ze,min od jesene 1944 uz bol zaradeny a vojnu dosluzil ako tankista,v 1 cs.tankovom zbore.Cize ak zohladnim vycvik,zajatie,utrzkovite spomienky z mojho laickeho odhadu tipujem koniec roka 1943,zaciatok 1944.

Chcel si asi napisat v 1. cs. samostatnej tankovej brigade 1. cs. armadneho zboru v ZSSR...

Mas nejake fotky alebo dokumenty po dedovi? Poslem ti PM.

Offline Profil
PoslaťNapísal: Sob Jan 23, 2010 12:53 12
Aku uniformu nosila cestna straz? z vacsiny fotiek a zdrojov je jasne ze do beznej sluzby mali oblecenu standardnu vojensku uniformu s cervenymi nohavicami, cizmami a vlastnym oznacenim na goliery kde malo byt normalne cislo pluku. Na fotke na strane 195 v knihe Myty nase slovenske (nemam momentalne skener, ale kto tu knihu ma, moze si nalistovat :D ) vsak maju vojaci ktori drzia okolo prezidenta straz pri prihovore v Banskej Bystrici v roku 1939 uniformu dost podobnu tej, ktoru v dnesnej dobe pouziva cestny jednotka armady ("dobrovolnicka")- husarska rovnosata s mentiekou, sablou a taskou. Nikde som k tomu predbezne nic dalsieho nenasiel takze to mozu byt aj prislusnici nejakej miestnej (veteranskej?) orgnizacie. Teda sa chcem spytat ci o tejto problematike ma niekto podrobnejsie info..

Offline Profil E-mail
PoslaťNapísal: Sob Jan 23, 2010 10:06 10
Obrázok užívateľaRegistrovaný: Pon Jan 28, 2008 11:13 11Príspevky: 144
K téme pripájam výňatok z dobového predpisu
Obrázok Obrázok

PoslaťNapísal: Sob Mar 06, 2010 4:25 04
Môj starý otec bol členom tejto jednotky, volal sa Ján Vrbičan, mám aj nejaké fotky tiež krásny "obraz", akúsi pamiatku jeho fotka, ornamenty, slovenský znak atď je to veľmi pekné.....

Offline Profil E-mail
PoslaťNapísal: Sob Mar 06, 2010 8:02 08
Obrázok užívateľaRegistrovaný: Pia Jan 04, 2008 4:24 04Príspevky: 163Bydlisko: Šaľa
milanbencek píše:
Môj starý otec bol členom tejto jednotky, volal sa Ján Vrbičan, mám aj nejaké fotky tiež krásny "obraz", akúsi pamiatku jeho fotka, ornamenty, slovenský znak atď je to veľmi pekné.....

kludne to naskenuj alebo cvakni a mozes to se zavesit alebo aspon mi to poslat na email faleristik@gmail.com velmi rad sa na to pozriem.. :)

Offline Profil E-mail
PoslaťNapísal: Ned Mar 07, 2010 11:59 11
Obrázok užívateľaRegistrovaný: Pon Jan 28, 2008 11:13 11Príspevky: 144
Nápodobne, viacerí sa na to radi ppozrú. Ak teda nie si proti a máš takú možnosť, tak to prosím ťa nascanuj/odfoť

PoslaťNapísal: Uto Mar 09, 2010 11:01 11
Cez víkend odfotím a vložím.

Offline Profil E-mail

Všetky časy sú v GMT + 1 hodina [ letný čas ]
Stránka 2 z 2
Príspevkov: 24 Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť
Hľadať:
Vytvoriť novú tému  Odpovedať na tému