| Autor |
Správa |
|
|
vid
|
Napísal: Štv Júl 15, 2010 2:31 02 |
|
|
| Registrovaný: Pon Mar 17, 2008 7:33 07Príspevky: 245Bydlisko: Myjava |
Zatial som nenasiel k tejto otazke uspokojivu odpoved, zaujimali by ma vase vedomosti a nazory:
Mal prezident Tiso nejake "statnicke" plany pre eventualitu ze Slovensko ako prve dosiahne Cervena armada, a ze zapadne krajiny ani dodatocne nevstupia do vojny proti sovietom (teda to co sa realne stalo)?
Ja som cital zatial len o planoch pre ine varianty, ktore sa nestali, pripadne o nejakom fatalizme typu "Panboh nedopusti". Niektori autori (Mikula napriklad) sice naznacuju ze potichu schvaloval povstalecke plany, ale nepoznam zatial k tomuto nic rukolapne.
Pripadne ak existuje nejaka studia kde je tento problem komplexnejsie rozobrany, rad si precitam.
|
|
|
|
|
jarda
|
Napísal: Štv Júl 15, 2010 5:37 05 |
|
|
| Registrovaný: Pia Dec 28, 2007 1:03 01Príspevky: 631 |
O jeho jednání se Sověty a postojích na konci vojny publikoval tuším, ž e P. Mičianik článek-dá se najít na webu. Ačkoliv jsou tamňěkteré závěry dost idealistické, tak se dávystihnout tehdejší linie- s němci až do úplného konce a pak se uvidí. Ostatně asi ani jiná linie v roce 1945 nebyla možná.
|
|
|
|
|
Tono
|
Napísal: Str Júl 21, 2010 1:32 01 |
|
|
Administrátor Registrovaný: Uto Dec 25, 2007 10:44 10Príspevky: 608Bydlisko: RK/BB |
Okrem Mičianika publikoval štúdiu na podobnú tému aj Kamenec. No každopádne v skratke, Tisove eventuality boli naivné a vlastne nakoniec zostali len v teoretickej rovine. Garanta slovenskej štátnosti po vojne videl v najmä v USA. V krajine, ktorá Slovenskú republiku paradoxne neuznala ani v čase, keď všetky ostatné, v krajine, ktorej malé Slovensko vyhlásilo vojnu. O proslovenský lobing sa vo Washingtone mali starať hlavne krajanské organizácie (najmä Hušek a spol.) - existuje o tom dobrá, čitateľná a pritom krátka monografická štúdia od Romana Lička, robená na základe dokumentov z amerických archívov. S Veľkou Britániou to bolo podobné, no a so ZSSR nebol Tiso z princípu ochotný robiť spojenectvá. Hovoriť o garancii samostatnosti zo strany ostatných štátov po vojne nemá zmysel, to bolo za danej situácie absolútne nereálne.
_________________ "Marx jsou akorát tanky valící se přes Prahu." (Charles Bukowski) |
|
|
|
|
|
vid
|
Napísal: Pon Júl 26, 2010 12:07 12 |
|
|
Ako sa prosim ta vola ta Kamencova studia? Nejako sa mi to nepodarilo najst.
|
|
|
|
|
Tono
|
Napísal: Pon Júl 26, 2010 12:11 12 |
|
|
Administrátor Registrovaný: Uto Dec 25, 2007 10:44 10Príspevky: 608Bydlisko: RK/BB |
KAMENEC, Ivan: Pokusy reprezentantov Slovenskej republiky v rokoch 1944-1945 o hľadanie východísk v záverečnej etape druhej svetovej vojny. In: Slovensko na konci druhej svetovej vojny (stav, východiská a perspektívy). Bratislava 1994, s.36-48.
_________________ "Marx jsou akorát tanky valící se přes Prahu." (Charles Bukowski) |
|
|
|
|
|
vid
|
Napísal: Pon Júl 26, 2010 12:16 12 |
|
|
Vdaka.
|
|
|
|
|
|
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť